Varmepumpe

Varmepumpe eller varmeveksler?

En varmepumpe og en varmeveksler er præcis det samme.

Varmepumper, eller varmevekslere, udbredes mere og mere i Danmark samt resten af Europa. En varmepumpe/varmeveksler fungerer på samme måde som et køleskab: Der hentes varme fra skabets indre, som afleveres på skabets bagside. Da varme jo ikke af selv flytter sig fra et koldt sted til et varmt sted, skal varmen "pumpes" af en kompressor. Deraf kommer navnet varmepumpe.

Forskellige typer af varmepumper

Til opvarmning af boligen hentes varmen ude og afleveres inde i huset vha. varmepumpem/varmeveksleren. Der er forskellige typer af varmepumper:

  • Jordvarmepumpe: Ved denne opvarmningsform hentes varmen fra 300 meter slanger, som ligger under jorden. Varmen pumpes ind i huset, hvor den afleveres og primært bruges til radiatorer
  • Luft til vand-varmepumpe: Varmen hentes fra ude-luften og afleveres i boligen til radiatorer, gulvvarme eller til opvarming af brugsvand.
  • Luft til luft-varmepumpe: Denne varmepumpe-type henter energi fra udeluften. Luften suges ind i en kompressor, som er monteret udvendigt på huset. Heri hæves luftens temperatur, og efterfølgende føres den varme luft ind i huset. Denne varmeform kan udelukkende bruges som opvarmning af boligen. Læs mere om luft til luft-varmepumpe her
  • Grundvandsvarmepumpe: En grundvandsvarmepumpe/varmeveksler pumper vand op fra en grundvandsboring. Herfra føres vandet til varmeveksleren, hvor energien indvindes. Til sidst sendes vandet tilbage gennem en anden boring.

Hvorfor vælge en varmepumpe?

Den store fordel ved en varmepumpe/varmeveksler er, at den afleverede energimængde fra varmepumpen er 3-4 gange større end den energimængde, varmepumpen forbruger – og som koster penge.
Man bruger begrebet effektfaktor (COP = Coefficient Of Power), og siger, at varmepumpens COP er 3 til 4. COP-værdien er større for jordvarme end for luft til vand-varmepumper, da jordens temperatur om vinteren er højere end udeluftens temperatur (oftest).

Brug vores kompetencer

Vi har stor viden og mange års erfaring indenfor diverse varmeløsninger, herunder varmepumper/varmevekslere.
Træk på vores erfaring, når du skal vælge varmeløsning.

Kontakt os gerne for et uforpligtende tilbud. Vi opererer i områderne Juelsminde, Barrit, Hornsyld, Stouby, Hedensted og Horsens.

Se også andre energi- og varmesystemer: